Яка виплата в Україні при народженні дитини у 2023 році

Яка виплата в Україні при народженні дитини у 2023 році

При народженні дитини батьки отримують фінансову допомогу та “дитячий пакунок” із повним набором необхідних речей для народженої дитини.

Розмір матеріальної допомоги при народженні дитини становить 41280 грн. Оплата здійснюється кількома частинами. Перші 10320 грн. ви отримуєте одразу, а решту вам виплачують протягом наступних 36 місяців по 860 грн. на місяць.

Як отримати “пакунок малюка”

Повний пакет для дитини може бути отримано в грошовій або натуральній формі. Якщо нові батьки обирають перший варіант, вони можуть отримати гроші тільки в тому разі, якщо вони будуть використані для їхньої дитини.

Держава перераховує тимчасову фінансову допомогу в розмірі щонайменше трьох прожиткових мінімумів на дитину до шести років на спеціальну соціальну картку Приватбанку; з 1 грудня 2022 року ця сума становитиме щонайменше 6 816 грн.

Картку можна використовувати для оплати тільки певних груп товарів, крім готівки, її можна використати для купівлі товарів в інтернет-магазинах, які беруть участь у проекті “Монетизація одноразової натуральної допомоги”.

Предмети, за які можна заплатити:

  • Гігієнічні засоби та косметика;
  • Дитяче харчування;
  • Дитячий одяг і взуття;
  • Дитячий посуд;
  • Предмети для догляду за новонародженим;
  • Постільна білизна для дитини;
  • Ліжко, коляску, візочки, автокрісло та ходунки;
  • Іграшки, розвивальні килимки та інші дрібні предмети для дітей.

Baby Box можуть бути отримані як у грошовій, так і в натуральній формі

“Пакунок малюка” можуть отримати батьки новонародженого. Якщо батьків немає, одержувачем тимчасової державної допомоги можуть бути усиновителі, прийомні батьки або опікуни новонародженого. Ця допомога надається протягом одного року після народження дитини.

Нагадаємо, що в Україні соціальні виплати автоматично поширюються на найбільш нужденних. Право на участь у програмі мають вразливі громадяни, такі як діти-сироти та інваліди. Інші одержувачі мають повторно звернутися до органів соціального забезпечення.

About Author

Микола Коваленко